Turneja po ZDA – 1996

Ansambel Snežnik je 7. julija 1996 na povabilo Franka Valenčiča, odšel na turnejo v ZDA in cel mesec razveseljeval slovenske izseljence v državah Pennsylvania, Illinois, Wisconsin in Ohio. Člani ansambla so ves čas gostovanja stanovali na njegovi farmi v kraju Strabane blizu Pittsburgha (Pennsylvania).

Na turnejo so se članom ansambla Snežnik – Jože Jenko (harmonika), Ivan Kompan (bas kitara, bariton), Danilo Čekada (kitara), pridružili še pevka Nada Lozar ter Miroslav Paškvan (orgle, klarinet, saksofon).

Prvi koncert so izvedli 10. julija na farmi Franka Valenčiča. Dogodka sta se udeležila tudi Joseph C. Evanish, predsednik SNPJ in predsednica Slovenskega narodnega doma “Triglav” iz Clevelanda.

V času gostovanja so sodelovali na XV. Slovenfestu, prazniku etične kulture, ki se jo je od 12.-14.julija 1996, udeležilo več kot 6000 ljudi. Dogodek je bil eden najuspešnejših do tedaj.

Dogodek je obiskal Miklavž Borštnik, prvi ambasador Republike Slovenije v Washinghtonu. V časopisu SNPJ so navedli:”da bi promovirali našo kulturo, smo pripeljali Ansambel Snežnik iz Ilirske Bistrice. Besede ne morejo opisati tega, kako smo jih bili veseli. Njihova glasba je elektrificirala občinstvo. Moramo jih pripeljati nazaj.”

julija so nastopali na sedežu SNPJ v Imperialu, kjer so se spoznali z vodstvom društva in sodelavci časopisa “Prosveta”, ki izhaja enkrat na teden. S predsednikom SNPJ so si ogledali Chicago in zapeli slovensko pesem v takrat najvišji mestni stavbi na svetu (433 m).

Igrali so v Slovenskem kulturnem centru v mestu Lemont (Illinois). Po nastopu na pikniku SNPJ v Milwaukeeju (Wisconsin, 21. julija) so zabavali plesalce v Ace’s Lounge v Johnstownu (Pa). 26. julija so igrali v Yukon Slovene Hallu (Pa), dan pozneje pa v Primorskem klubu Cleveland (Ohio). Nastpali so na 50-obletnici slovenskega radijskega programa v Evanstownu (Pa), kjer so spoznali kralja ameriške polke – Frankie Yankovic. 31. juija so igrali v Syganu, 3. avgusta v Sharonu (Pa), zadnjič pa 5. avgusta na Slovenskem dnevu v Kennywoodu blizu Pittsburgha.

Menu

Kontakt

Jože Jenko
+386 40 607 525

joze.jenko@kabelnet.net

Stopite v stik z nami!