O Ansamblu Snežnik

Ansambel Snežnik deluje pod tem imenom od leta 1994. Sicer pa začetek ansambla sega v leto 1982, ko sta ustanovna člana Jože Jenko in Ivan Kompan, skupaj s kitaristom Francem Maljevcem ustanovila Trio Jožeta Jenka. Potem ko sta si nabrala dovolj izkušenj v nastopanju na porokah, veselicah in drugih zabavnih prireditvah na Notranjskem, Primorskem in sosednji Hrvaški, predvsem v Istri in Kvarnerju, sta povabila k sodelovanju še Danila Čekada iz Dolenj in nastal je ansambel Snežnik, trio z diatonično harmoniko in pevcem oziroma večglasnim moškim sestavom.

Ime so si glasbeniki izbrali po gori Snežnik. Jože Jenko je že nekoč prej napisal pesem o tem notranjskem očaku, poleg tega pa je Ivan Kompan nekaj časa nastopal v zasedbi z imenom Fantje izpod Snežnika. Pri krstu je sodeloval tudi avtor glasbe za to skupino Franci Lipičnik.

Ansambel Snežnik se je leta 1994 predstavljal predvsem z igranjem na večjih veselicah, marca naslednje leto pa se je predstavil še s kaseto. Predstavitev je bila v Orient expressu v Divači. Še isto leto je voditelj postojnskega Radia 94 in prireditve Prijatelji, ostanimo prijatelji, povabil vodjo skupine v svoj studio, da bi predstavil Snežnik in njegove prve izvirne skladbe. Osrednja predstavitev kasete je bila 1. maja 1995 na Kozleku, hribu blizu Ilirske Bistrice. Zbralo se je kakih dva tisoč planincev, ljubiteljev narodno-zabavne glasbe in najzvestejših spremljevalcev ansambla.

Jože Jenko, vodja ansambla, harmonikar, avtor več melodij in pevski solist, je prvo harmoniko dobil pri petih letih in že kot otrok igral gostom v vaški gostilni. Do leta 1981 je zabaval svate (do danes je igral na več kot 400 porokah), naslednje leto pa je srečal Ivana Kompana in po tistem je nastal Trio Jožeta Jenka.

Drugi član ansambla Ivan Kompan igra na basovsko kitaro in bariton ter poje. Glasbeno pot je začel pri Podgorcih, nadaljeval pri Fantih izpod Snežnika in Metronomih, nekaj časa pa tudi pri Primorcih. Z Jožetom sta nerazdružljiva prijatelja vse od začetka igranja v Triu Jožeta Jenka.

Ustanovni član ansambla Snežnik je tudi kitarist in pevec Danilo Čekada. Prej je nekaj časa nastopal pri reškem ansamblu Andjeli, nato v skupini Coctail in v Triu Jožeta Jenka, nazadanje pa še v ansamblu Venera.

Ta zasedba je izdala prvo kaseto z naslovom Trije Muzikantje.

Leta 1996 sta se ansamblu pridružila Miro Paškvan (petje, saksofon, klarinet, klaviature) in Nada Lozar Paškvan (petje, klaviatura). Ta zasedba je nastopala tudi pri slovenskih izseljencih v Ameriki. Na gostovanje jo je povabil veliki prijatelj in ljubitelj slovenske narodno-zabavne glasbe Frank Valenčič in Nadanjega sela. Valenčič je skupaj s predsednikom Slovenske narodne podporne jednote Josephom C. Evanishem med enomesečno turnejo Snežnika posrkbel za številne koncerte. Primorski klub v Clevelandu je ansamblu ob tej priložnosti podelil častno priznanje. V času gostovanja so sodelovali na XV. Slovenfestu, prazniku etične kulture, ki se jo je od 12.-14.julija 1996, udeležilo več kot 6000 ljudi. Dogodek je bil eden najuspešnejših do tedaj. Dogodek je obiskal Miklavž Borštnik, prvi ambasador Republike Slovenije v Washinghtonu. V časopisu SNPJ so navedli:”da bi promovirali našo kulturo, smo pripeljali Ansambel Snežnik iz Ilirske Bistrice. Besede ne morejo opisati tega, kako smo jih bili veseli. Njihova glasba je elektrificirala občinstvo. Moramo jih pripeljati nazaj.”

Leta 1997 so poleg Jožeta in Ivana v Snežniku nastopali še Franjo Penko (kitara, petje), Barbara Cerkovnik (petje) in Klavdijo Šlosel (klaviature, petje). Leta 1998 je Barbaro nadomestila pevka Nataša Šorc. Od leta 2002 je ansambel Snežnik nastopal kot trio z diatonično harmoniko in večglasnim moškim sestavom. Poleg Jožeta in Ivana je v ansamblu sodeloval še kitarist in pevec Stojan Dujmovič. Zadnja leta ansambel Snežnik spet nastopa v prvotni sestavi: Jože, Ivan in Danilo.

Ob 25. letnici delovanja (v letu 2008) je Ansambel Snežnik odšel na dvajsetdnevno turnejo med naše izseljence v Melbournu in Sydneyju. Poleg Jožeta, Ivana in Danila je z ansamblom nastopil še saksafonist in klarinetist Miroslav Paškvan. Glavni organizator njihovih nastopov je bil g. Peter Mandelj iz Melbourna, dolgoletni predsednik Zveze slovenskih društev v državi Viktoriji in eden najuglednješih slovenskih rojakov na peti celini. Mandelj, je tudi član vladnega sveta za Slovence po svetu. Gostovanje Snežnika je podprla tudi Slovenska izseljenska matica. Večino nastopov so imeli v Melbournu, en nastop pa so imeli tudi v Sydneyu. Nastopali so na 11. festivalu kluba Jadran v Melbournu, v Slovenskem društvu Sydney, v Slovenskem društvu SDM, v Slovenskem društvu Gellong “Ivan Cankar” ter v Slovenskem društvu Planica.

Ansambel Snežnik je v letu 2012 praznoval tri desetletja svojega delovanja. Glasbena praznovanja so se začela že v mesecu juniju, ko so v knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici prikazali svojo bogato fotografsko razstavo. V mesecu juliju so na Mašunu v osrčju snežniških gozdov priredili veliki koncert S prijatelji za prijatelje, katerega se je udeležilo več kot 2000 obiskovalcev ter glasbenih skupin.

V letu 2017 je ansambel Snežnik praznoval 35-letnico delovanja in ob teh priložnosti so se trije člani zasedbe po 21 letih spet odpravili na poletno turnejo k slovenskim rojakom v Ameriki. V ZDA jih je povabil predsednik kluba primorskih Slovencev v Clevelandu Igor Frank, da bi nastopili na praznovanju ob 40-letnici delovanja kluba. Na slovenski Pristavi se je zbralo približno 500 slovenskih rojakov iz različnih krajev in tudi drugih slovenskih klubov. Igrali so v Primorskem klubu v Clevelandu, nato pa še na enem največjih festivalov slovenske kulture Slovenfest, ki ga tradicionalno organizira Slovenska narodna podporna jednosta (SNPJ) v Pittsburghu. Tridnevnega druženja se je udeležilo več kot tisoč slovenskih rojakov. Srečali so se tudi s slovenskim konzulom in županom Clevelanda. Za organizacjio turneje sta poskrbela Igor Frank in Nevio Prosen, v Pittsburghu pa družina Frenka Valenčiča, ki jih je gostila že pred 21 leti. 

Naša glasba

Ansambel Snežnik je v 40 letih delovanja izdal 5 kaset in zgoščenk, na katerih so zbrane pesmi, ki poudarjajo lepoto domačih krajev ter opisujejo običaje in navade ljudi na Bistriškem. Ansamblove uspešnice so skladbe Snežnik, Na morski peščini, Zelena bratovščina, Bistriška pivska pesem, Brkinska slivovka, Starec in polje, Mašun itn.

1995 TRIJE MUZIKANTJE (Ivan Kompan, Jože Jenko, Danilo Čekada)
• 1998 BRKINSKA SLIVOVKA (Ivan Kompan, Jože Jenko, Franjo Penko, Klavdijo Šlosel, Barbara Cerkovnik)
• 2002 MOJI GOZDOVI (Ivan Kompan, Jože Jenko, Stojan Dujmovič)
• 2007 DARILO NEVESTI (Ivan Kompan, Jože Jenko, Stojan Dujmovič)
• 2012 NAJ PESEM ODMEVA (Ivan Kompan, Jože Jenko, Stojan Dujmovič)

Pisci besedil in glasbe njihovih pesmi so priznani slovenski glasbeni ustvarjalci narodno zabavne glasbe: Ivan Sivec, Ivan Malavašič, Franci Lipičnik, Igor Podpečan, Franc Šegovc, Brane Klavžar, Fanika Požek, Bernard Miklavc, Franc Ankerst, Danica Pardo.

Poleg častnega priznanja izseljenskega društva šteje ansambel Snežnk za lep dosežek tudi zmago v oddaji Prijatelji ostanimo prijatelji v tekmovanju za Naj naj polka in valček. Med pomembnejše nastope doma uvršča sodelovanje na prireditvi Prijatelji, ostanimo prijatelji (v letih od 1995-2003), v oddaji Glasba po željah v Divači, Kozini in na gradu Zemono, na prvem večeru domačih viž na Krasu v Sežani, na števerjanskem festivalu leta 1995 ter drugih prireditvah.

Ansambel je prejel številna priznanja za svoje delo, med drugim:

  • Častno priznanje, ki ga je izdal Častni konzulat v Clevelandu, za odlično predstavitev slovenske narodno-zabavne folklore v ameriško-slovenskih skupnostih.
  • Priznanje Slovene National Benefit Society (Slovenska Narodna Podporna Jednota) za prikaz Slovenske dediščine v ZDA.
  • Zahvalo, s strani American-Slovenian Primorski Club za gostovanje ob 40. letnici Primorskega Kluba v ZDA.
  • Spominsko plaketo Zveze veteranov vojne za Slovenijo, za nesebično pomoč in razumevanje.
  • Zahvala za sodelovanje in pomoč pri izvedbi Nacionalnega dne SIKON 15 v BIH.
  • Spominsko plaketo Občine Ilirska Bistrica.

Menu

Kontakt

Jože Jenko
+386 40 607 525

joze.jenko@kabelnet.net

Stopite v stik z nami!