Koncert ob 40. letnici

Svojih 40 let delovanja je Ansambel Snežnik pospremil z jubilejnim koncertom v Ilirski Bistrici. Na koncertu so nastopili: Ansambel Primorski Fantje, Lojze Bajc s prijatelji, Fantje spod Šilentabra, Ansambel Osminka, Ansambel Direkt, Skupina Vasovalci in Trio Teci Teci. Koncert je povezoval g. Andrej Bratož.

Koncert ob 40. letnici Ansambla Snežnik

Ansambel Primorski Fantje so slovensko glasbo ponesli v marsikateri kotiček sveta. Predstavili so se s skladbama, ki so ju pred leti izdali ob svoji 40-letnici. Skupno so v skoraj pol stoletja delovanja izdali 10 CD-jev, 11 kaset, 3 DVD-je in dve videokaseti. Gre za zmagovalce številnih festivalov in lestvic narodnozabavne glasbe ter nosilce častnega naziva ambasadorji mesta Izola.

Skupina Vasovalci ima bolj fantovsko obarvano ime. Čeprav nastopajo brez lepšega spola, pa tudi oni ne morejo popolnoma brez žensk. Zasedba ima po lastnih navedbah namreč botro, ki z njimi rada tudi zapoje. Njeno gostilno ali katero drugo, kjer se dobivajo in vadijo, je ta dan zamenjal oder Doma na Vidmu. Skupina pevskih prijateljev, ki je imela po večini izkušnje iz zborov, se je pred 29-imi leti združila z željo po bolj domačem, ljudskem prepevanju,

Z Jožetom in Ivanom je zaigral kitarist Franc Maljevac, s katerim sta igrala na prvih nastopih, vključno z že omenjenim 9. oktobrom 1982, zaradi katerega smo se tudi zbrali na koncertu.

Ansambel Snežnik je glas Ilirske Bistrice s širšo okolico popeljal krepko onkraj občinskih in drugih mej, vse tja do Avstralije in Amerike, kjer je razveseljeval slovenske izseljence in njihove potomce. Med enomesečno turnejo po Združenih državah leta 1996 so se med drugim srečali s kraljem ameriške polke, Frankom Jankovichem. Med številnimi koncerti pa se radi spomnijo tistega na Slovenefestu, prazniku, ki se ga je v dneh sredi julija udeležilo več kot 6 tisoč ljudi. Na tisti turneji sta bila z ansamblom tudi Nada Lozar Paškvan in Miroslav Paškvan!

Prvič ta večer pa ni zazvenela le klavirska harmonika, ampak tudi trobila. Ansambel Direkt so začeli kot trio in se do danes podvojili na šest članov, ki so vsi rojeni v tem tisočletju. Mladosti navkljub jim ne gre očitati pomanjkanja znanja. Polovica skupine se šola na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, dva od teh treh članov igrata tudi pri postojnski trubaški skupini Pivo in čevapi.

Začetki delovanja skupine Lojze Bajc in prijatelji sega tja v leto 2008. Ohranila se je do danes kljub težavam, ki so jo zaradi kovida pestile nekaj zadnjih let. Muzikantje najraje izbirajo skladbe iz bogatega nabora prilubljenih viž priznanih avtorjev narodnozabavne glasbe, zaigrajo pa tudi dalmatinske in druge zabavne melodije.

Kitaro je pri Snežniku igralo več glasbenikov in eden od njih je glava družine, ki ima v lasti dvorec Turn, Franjo Penko. Omenjenega kitarista minula leta sicer bolj videvamo in slišimo na berdi. Sodeloval je z večino glasbenikov in glasbenih skupin na Bistriškem. Pri tem se ne omejuje z glasbenimi zvrstmi, saj je preigral vse od narodnozabavne glasbe, popa, rocka do irske glasbe. Svoje znanje je na mlade glasbenike prenašal tudi na bistriški glasbeni šoli.

Bistra voda pa »tječe, tječe« le v pesmi. Teče, teče, če jo moraš ujet’ so peli v slovenskih vaseh okoli Trsta ob plesanju šetepašija, mi pa smo se zatekli v Bržanijo, kjer si podata roke Istra in Kras. Od tam je namreč pritekel trio, katerega harmonikar je imel v mlajših letih v svojem inštrumentu vgrajene le hitre brzine, zaradi česar so se poimenovali … Teci, teci!

Gre za možakarje. In to kakšne – ne samo številčno, temveč tudi po stasu in seveda glasu. Po postavah so silni, kot je bil taborski grad, največji na Kranjskem, postavljen v obrambo pred Turki. Po glasovih silni, kakor krik zmaja, ki ga sveti Jurij s sulico prebada. In osvojili so ga, zmaja srebrnega v daljni Štajerski deželi. A to ni edina trofeja, ki so jo v Vurberku vzeli. S konkurenco so tako hudo pome(t)li, da prejeli so plaketo Šifrarjevo, ker najboljše tam so peli. Je to kak trik, je abrakadabra? Ne! To so Fantje spod Šilentabra!

Še en bistriški ansambel se je predstavjil v Clevelandu in širši okolici. In sicer leta 2010. Zasedba je kmalu po tem ostala brez harmonikarja, ki je odšel delat v Avstralijo, in brez kitarista, ki se je šel oženit v prej omenjeno ameriško mesto, kjer je med omenjeno turnejo spoznal svojo drago. Kvintet in pevka so našli spodobni zamenjavi zanju, a že dolgo ne delujejo več. So se pa zbrali posebej za to priložnost – Ansambel Osminka!

Menu

Kontakt

Jože Jenko
+386 40 607 525

joze.jenko@kabelnet.net

Stopite v stik z nami!