35. letnica delovanja Ansambla Snežnik, 2017

Začetki ansambla Snežnik segajo v leto 1982, ko sta Jože Jenko in Ivan Kompan skupaj s kitaristom Francem Maljevcem ustanovili ansambel Trio Jožeta Jenka. Svoj prvi nastop so imeli na hrvaškem 9.10.1982.
Ta datum je za člane ansambla še vedno zelo pomemben, saj se vsako leto člani ansambla Snežnik skupaj s svojimi prijatelji in znanci povzpnejo na najvišji primorski vrh Snežnik, po katerem nosijo svoje ime.

Med leti 1988 in 1994 so poleg Jožeta Jenka in Ivana Kompana pri ansamblu igrali Danilo Čekada, Vladimir Žnidaršič, Borut Jenko in Batista Anton.
Svojo prvo zgoščenko z naslovom Trije muzikanti so Jože Jenko, Ivan Kompan in Danilo Čekada izdali leta 1995. Poleg zgoščenke so v letu 1995 posneli svoj prvi spot za televizijo Na morski peščini. Primorski očak Snežnik pa je navdihnil tudi Jožeta Jenka in napisal mu je prečudovito pesem Snežnik.
V letu 1995 se je ansamblu pridružil Miro Paškvan. Njihova glasba je postajala vedno bolj priljubljena doma in v tujini, zato so prejeli povabilo za enomesečno turnejo po Ameriki. V Ameriko k slovenskim izseljencem so odpotovali julija 1996 v zasedbi Jožeta Jenka, Ivana Kompana, Danila Čekada, Mira Paškvana ter Nade Lozar na povabilo Franka Valenčiča, ki je skupaj s predsednikom Slovenske narodne podporne jednote Josepom C.Evanishem poskrbel za številne koncerte: Primorski večer v Clevelandu, obisk slovenskega radia v Pittsburgu, srečanje s kraljem ameriške polke Frankom Jankovichem, nastop na Slovenefestu v Pittsburgu, v Yukonu ter pikniku ob 50. letnici slovenskega radija v Evanstownu. Primorski klub v Clevelandu pa je ansamblu podelil tudi častno priznanje iz rok slovenskega konzula KarlaB. Bonuttija.
Leta 1997 se je zasedba ansambla spremenila; Jožetu Jenku in Ivanu Kompanu so se pridružili Franjo Penko, Klavdijo Šlosel in Barbara Cerkovnik. V tej zasedbi so leta 1998 izdali svojo drugo zgoščenko Brkinska slivovka ter posneli dva spota: Ovčar in Brkinska Slivovka. Barbaro Cerkovnik pa je kasneje zamenjala pevka Nataša Šorc.
Ansambel je vseskozi redno sodeloval na prireditvah: Prijatelji ostanimo prijatelji, festivalu narodno zabavne glasbe Števerjanu, Vurberku, bili pa so tudi redni gostje radijskih in televizijskih hiš po Sloveniji.
Leta 2001 je ansambel Snežnik postal zopet trio in sicer zabavnih fantov Jožeta Jenka, Ivana Kompana in Stojana Dujmoviča. Že v naslednjem letu 2002 so izdali svojo tretjo kaseto z naslovom Moji gozdovi, ki so jo predstavili ob svojem jubileju – 20. letnici igranja v Podtabru.
Leta 2005 so nastopali v vojaški bazi Butmir v Sarajevu v BIH ob Nacionalnem dnevu slovenske vojske ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Ob 25. letnici svojega delovanja so na svečanosti v domu na Vidmu v Ilirski Bistrici predstavili svojim ljubiteljem narodno zabavne glasbe svojo četrto izdajo; zgoščenko z naslovom Darilo Nevesti.
26. ferbuarja 2008 se je ansambel Snežnik v zasedbi Jožeta Jenka, Ivana Kompana, Danila Čekada in Mira Paškvana podal na novo turnejo v tujino in sicer v Avstralijo. Na povabilo naših rojakov in v sodelovanju s slovensko izseljensko matico so sodelovali v Melbournu in Sydneyu. Glavni organizator turneje je bil Peter Mandelj iz Melbourna, dolgoletni predsednik Zveze slovenskih društev v državi Viktoriji. Gostovanje pa je podprla tudi Slovenska izseljenska matica. Večino nastopov so imeli v Melbournu; nastopili pa so tudi v Sydneyu. Fantje so s svojim ubranim petjem in igranjem ponesli med rojake delček te naše čudovite Slovenije.
Veliko zanimivih spominov se najde o naših jubilantih. Med njimi je prav gotovo humanitarnost. Vsa leta svojega delovanja so člani ansambla vedno sodelovali na humanitarnih prireditvah v bližnji in daljni okolici. Nanje pa se vedno odzovejo z odprtim srcem.
Glavno vodilo tega ansambla je zagotovo, da zna vedno z veseljem zaigrati in zapeti ter ponesti našo glasbo širom naokrog.
Na njihovih zgoščenkah so zbrane pesmi, ki poudarjajo lepoto naših domačih krajev, opisujejo naše običaje in navade ter ponesejo slovensko narodno zabavno glasbo v srca številnih ljubiteljev te glasbe doma in po svetu.

Pisci besedil in glasbe njihovih pesmi so priznani slovenski glasbeni ustvarjalci narodno zabavne glasbe: Ivan Sivec, Ivan Malavašič, Franci Lipičnik, Igor Podpečan, Franc Šegovc, Brane Klavžar in še bi lahko naštevali. Precej pesmi pa so tudi njihova avtorska dela. Vse dosedanje zgoščenke so izdali pri založbi Zlati zvoki.
Jože Jenko, Ivan Kompan in Stojan Dujmovič pa niso pozabili na svoje ljubitelje tudi ob jubileju – 30 letnici delovanja, ki so jo slavili na Mašunu. Glasbena praznovanja ob 30. letnici so se začela že v mesecu juniju, ko so v Knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici prikazali svojo bogato fotografsko razstavo. Izdali so novo že peto zgoščenko z naslovom Naj pesem odmeva. Na njej je zbranih 23 prečudovitih pesmi. 4 nove pesmi: Naj pesem odmeva, Le eno domovino, Ponočnjaki, Za rojstni dan, poleg njih pa so dodali še 19 njihovih dosedanjih največjih uspešnic. Zagotovo bo vsak prijatelj ansambla Snežnik na njem našel pesem za svojo dušo
Ansambel ima vseskozi svoj sedež v Šembijah pri Ilirski Bistrici na domu vodje ansambla Jožeta Jenka.
Posebnosti ansambla Snežnik so izvirne melodije in bogata besedila, odlično igranje instrumentalistov in dober pevski nastop, ki razveseli mlado in staro.

V letu 2017 ansambel Snežnik praznuje 35-letnico delovanja in ob teh priložnosti so se trije člani zasedbe po 21 letih spet odpravili na poletno turnejo k slovenskim rojakom v Ameriki. Konec junija so se Jože Jenko, Ivan Kompan in Danilo Čekada odpravili čez lužo na dvotedensko turnejo k slovenskim izseljencem. V ZDA jih je povabil predsednik kluba primorskih Slovencev v Clevelandu Igor Frank, da bi nastopili na praznovanju ob 40-letnici delovanja kluba. Na slovenski Pristavi se je zbralo približno 500 slovenskih rojakov iz različnih krajev in tudi drugih slovenskih klubov. Nekaj dni zatem so igrali v Primorskem klubu v Clevelandu, nato pa še na enem največjih festivalov slovenske kulture Slovenfest, ki ga tradicionalno organizira Slovenska narodna podporna jednosta (SNPJ) v Pittsburghu. Tridnevnega druženja se je udeležilo več kot tisoč slovenskih rojakov. Za organizacjio turneje sta poskrbela Igor Frank in Nevio Prosen, v Pittsburghu pa družina Frenka Valenčiča, ki jih je gostila že pred 21 leti. Srečali so se tudi s slovenskim konzulom in županom Clevelanda.

Zbrala in uredila Romana Kompan